Tips

Ga terug
Energieneutraal bouwen

Wat is het verschil tussen energieneutraal en Nul-Op-de-Meter?

Wanneer het om duurzaam en energieneutraal bouwen gaat, kunnen de vele verschillende termen nogal verwarrend zijn. Soms worden de afkortingen ook niet goed gebruikt. Wij krijgen hier veel vragen over. Hieronder vind je antwoorden op veel gestelde vragen over energieneutraal bouwen.

Wat is een energieneutrale woning?

Gebouwgebonden energiegebruik is het energiegebruik dat direct afhankelijk is van hoe het gebouw is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn. Dit houdt bijvoorbeeld in het energiegebruik voor verwarming, ventilatie en koeling. Het gebouwgebonden energiegebruik wordt gemeten met de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Hoe lager de EPC, hoe beter het gebouw presteert. Een energieneutrale woning heeft een EPC-waarde 0 en betekent dat de woning zelf het gebouwgebonden energieverbruik opwekt.

Wat is een Passiefhuis?

De term passiefhuis wordt gebruikt voor woningen die het gebouwgebonden energiegebruik heel sterk hebben teruggebracht. Vaak zijn deze woningen ook energieneutraal, maar dat hoeft niet. Afhankelijk in hoeverre het huis zelf ook duurzame energie opwekt, geeft dit een EPC tussen de 0 en 0,4.

Gebouw- en gebruikersgebonden energiegebruik

Naast gebouwgebonden energiegebruik is er ook gebruikersgebonden energiegebruik. Dit is energiegebruik door huishoudelijke apparaten zoals bijvoorbeeld de wasmachine, koelkast en computer.

Nul-Op-De-Meter (NOM)

NOM-woning staat de netto elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar weer op nul. Dat betekent dat het huis over het jaar heen evenveel energie opwekt als gebruikt (zowel voor het gebouw als wat je als bewoner gebruikt). Er moeten nog wel kosten aan de netbeheerder betaald worden voor de elektriciteitsaansluiting, maar er mag ook nog steeds gebruikt worden gemaakt van de Heffingskorting Energie. Omdat deze heffingskorting hoger is dan de kosten aan de netbeheerder, krijgen deze huizen dus jaarlijks zo'n €100,- terug!

Energienota-nul (ENN)

Energienota-nul (ENN): Een ENN woning lijkt erg op een NOM woning, maar produceert over het jaar heen ongeveer 500 kWh minder. In plaats van geld terug te krijgen over het jaar heen, zoals bij NOM woningen, komt de uiteindelijke energierekening voor ENN gebouwen dus uit op 0 euro.

Wientjes Metselwerk

Wil je meer weten?

Wij adviseren je graag welke ambitie het beste bij jou past en wat dit voor jouw bouwplannen betekent.

Wij komen graag met je in contact

Neem geheel vrijblijvend contact op

© 2023. Alle rechten voorbehouden.
© Copyright 2023 - bouwbedrijfdedriehoek.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing