Restauratiewerkzaamheden Rijksmonument
Restauratiewerk rijksmonument Notenboomstraat 18 Groenlo
Bij het rijksmonument aan de Notenboomstraat 18 in Groenlo hebben wij de restauratie van de kap gerealiseerd. Het asbest dakbeschot is in verschillende fases volledig vervangen door een nieuw dakbeschot, aangetaste constructieonderdelen zijn hersteld en alle goten zijn vervangen.
Gelderse gevel
De achtergevel is een zogenaamde Gelderse gevel met de kenmerkende zwierige vorm van de topgevel. Het was dan ook meer dan een eenvoudige stadsboerderij. Het pand, beschermd als rijksmonument is waarschijnlijk gebouwd in de 17e eeuw, maar kreeg later in de 19e eeuw een nieuw voorhuis met een voorname zogenoemde 'empire gevel' aan de Notenboomstraat. Deze herenhuis-stijl kwam in zwang in de tweede helft van de 19e eeuw. Het gaf een beter aanzien dan de 'veredelde' boerderijgevel die het pand tot dan toe kende.
Geschiedenis
Eind 18e eeuw werd deze woning bewoond door burgemeester Abbinck. Dit monumentale pand is vanaf ca. 1894 bewoond door Corbelijn Battaerd (1847-1913), die als penningkundige en conservator van het Friesch Museum (1874-1893) na zijn pensioen naar Groenlo verhuist. Zijn weduwe heeft het gebouw in 1934 nagelaten aan de Hervormde Gemeente. Zodoende kon er later in 1955 de protestantse kleuterschool in gevestigd worden. Na het vertrek van de kleuterschool ca. 1973 naar het Whemerhofken is het gebouw gerenoveerd en nog een periode gebruikt voor de zondagschool, de CJV-bijeenkomsten. Ca. 1976 kreeg het de naam d'n Angang, genoemd naar het bezoek dat men na de kerkdienst bij elkaar aflegde. Momenteel is het pand als woning in gebruik.